Espressolab

Orta Amerika’nın kalbine, GUATEMALA’ya bir kaynak bulma gezisi...

Orta Amerika'daki kahve üreten ülkeler hakkında konuşulduğunda, Guatemala, Honduras tarafından ele geçirilene kadar, uzun yıllar lider üretici olarak kabul edilen, bir güç merkezi olarak nitelendirilir.

Guatemala'ya yaptığımız gezi, mevsimsel hasatla çakıştı ve bizim için, sadece kahvelerin tadına baktığımız ve onları seçtiğimiz değil, daha da önemlisi üreticilerle ilişkiler kurduğumuz bir fırsat haline geldi.

Guatemala'da Acatenango, Antigua, Atitlan, Coban, Fraijanes, New Oriente, San Marcos ve Huehuetenango gibi kahve üretiminin öne çıktığı birçok bölge vardır. Daha sonraki, Guatemala içinde en fazla büyüyen alan olarak kabul edilen, gezimizin ana odağı oldu.

Huehuetenango, ülkenin batı kesiminde bulunmakta, Meksika ile aynı sınırı paylaşmaktadır. Yüksek zirveleri, alçak vadileri, hasat mevsimi boyunca Tehuantepec Ovası'ndan esen kuru rüzgarlardan yararlanan benzersiz bir ılıman iklim yaratır.

Çiftliklerin uzak koşulları ve birçok üreticinin sadece küçük toprak parçalarını yönetmesi sebebiyle, birçok kişi kendi kahvesini alıp işlemektedir. Neyse ki, bölgede bol su kaynağı vardır, bu da üreticilerin kendi değirmenlerini kurmalarını kolaylaştırır; ancak bazı bölgelerdeki su kıtlığı, üreticilerin sularını işleme veya kullanma şeklini değiştirmek zorunda oldukları anlamına gelir.

Doğal veya balla işlenmiş kahveler gibi su tasarrufu sağlayan işleme yöntemlerinin uygulanması Guatemala'da hala yaygın değildir, ancak iklim değişikliği ve pazar talebi nedeniyle üreticiler bu yöntemlere yönelmektedir.

Genel olarak, bu bölgenin çiftçileri büyük miktarlarda kahve üretmek için oldukça küçüktür ve kahve ihracatçılarının yardımıyla, birçok küçük üretici kolektif olarak çalışmakta ve bazıları benzersiz mikrolotlar, bazıları ise topluluk ortak karışımı ile kahvelerini pazara sunmayı başarır.

Birbirleriyle tesadüfen ilişkili olan, kahvelerini hasat etmek ve sürekli olarak daha kaliteli bir kahve geliştirmek için bilgi ve desteklerini paylaşan bir yetiştirici topluluğuna rastlamak alışılmadık değildir. Bu noktada ihracatçılardan gelen destek, özellikle kahve fincanı kalitesini artırma konusunda yeni teknikler ve teknik bilgi paylaşımı söz konusu olduğunda, çok daha önemli hale gelir.

Çoğu üretici ülkede olduğu gibi, hem iklim değişikliğinden hem de fiyat baskısından kaynaklı, sürekli olarak devam eden sorunlar bulunmaktadır. Üreticiler hala kahvenin düşük fiyatı hakkında yorum yapıyorlar ve şirket olarak biz, bu tür gezilerle nerede yardımcı olabileceğimizi tespit etmekteyiz.

Kahvelerini pazara sunmak, hırslarına ve isteklerine ışık tutmak, ve uzun vadeli satın alma hedeflerini belirlemek için yardıma ihtiyaç duyan üreticileri tespit ederek, toplulukların ve bireylerin geçim kaynaklarını yükseltirken kahve üretmeye devam etmelerine yardımcı olabiliriz.

Kahve yaylalarında birkaç gün geçirdikten sonra Guatemala şehrine döndük ve sürekli olarak laboratuvara gelen geniş bir numune yelpazesinden kahve tadımı yapmak için işe koyulduk. O zaman gelecek hasatın potansiyelini görmeyi başarabiliyorsunuz ve kahvelerin tadını deneyimleyebildiğimiz için bazı lezzetli kahveleri dört gözle bekliyoruz.

Seçtiğimiz kahveler bu yıl depomuza ulaştığında, gezimiz, kahvelerimiz ve kurduğumuz bağlantılar hakkında sizinle daha fazla şey paylaşmak için sabırsızlanıyoruz.