Espressolab
Kahve Uzmanımız Renato Correria ile birlikte 2020’nin Şubat ayında, Guatemala'nın Huehuetenango bölgesindeki yüksek Jacaltenango dağlarındaki evinde Petrona ile buluşmak için tozlu, engebeli bir yolları aştık. Petrona Perez ve annesi, San Antonio Huista'nın dağlık bölgelerinde 5 dönümlük küçük bir çiftliği yönetiyor ve kahvede kadınların rolünün en etkili ve güçlü örneklerinden biri olarak hizmet ediyor.

Finca Satchibal çiftliği 2002 yılında kuruldu ve Petrona’nın babası karlı bir iş olmayan kahve üreticiliğini eşi ve küçük kızı Petrona’ya bırakarak Guatemala dışında iş aramaya gitti. Yıllardır emek verdikleri kahve ağaçlarını terk etmek istemeyen bu iki güçlü kadın, yıllar süren çabalar sonucunda kahve üretimini sürdürülebilir bir gelir modeli haline getirdiler. Finca Satchibal çiftliği artık Petrona Perez ve annesinin yaşamlarını idame ettirebilmek için temel geçim kaynağı…

Babası kendilerini yalnız bıraktığında küçük bir kız olan Petrona, annesinin ailesi için daha iyi bir yaşam kurmak adına üretimin her aşamasında büyük çaba gösterdiğini görüyordu. Yeterince büyüdüğü anda, Petrona ona yardım etmeye kendini adadı ve çiftliğin sorumluluğunu üstlendi.
 
Petrona'nın kahve üretim sürecinin her yönünü öğrenme çabası ve iyi çekirdek üretme kararlılığı onu kooperatiflerin kapısına götürdü ve kahvelerinden örnek verdi. Analiz edilen çekirdekler Petrona ve annesinin yetiştirdiği çekirdeklerin bölgenin en iyilerinden biri olduğunu kanıtladı.
 
Petrona ve annesi kahve meyvelerinin toplanmasından işlenip kooperatiflerin deposuna teslim edilmesine kadar kahve sürecinin her adımını kendi başlarına üstleniyorlar. Kahveyi yetiştirdikleri bölge, Meksika sınırından gelen kuru, sıcak rüzgarlardan yararlanıyor ve çok yüksek rakımla birleştiğinde, bölgenin en eşsiz kahvesini üretmeyi başarıyorlar.
 
Bu iki güçlü kadın çiftlikleri çok küçük olsa da yaptıkları işten büyük gurur duyuyorlar. Üretimin detaylarına gösterdikleri titizlik az olanla ne kadar harika şeyler yapabileceğinin bir örneği. Çiftliğin de adı olan Satchibal, “ağacın meyvesi” anlamına geliyor. Çiftlik, sadece kaliteli kahve meyvesi veren ağaçları ile değil, aynı zamanda iki bağımsız kadının başarısı olarak da bölgede gururla anılıyor.
 
Petrona ve annesi ile görüşmemiz, onun tüm kahve üretimini satın alma taahhüdünde bulunmamızı ve Primavera Kooperatifi ile ortaklaşa bir kahve üreticisi olarak gelişimini desteklemek için bir platform oluşturmamızı sağladı. Petrona’nın kahvesini satın alma konusundaki sürekli desteğimizle, onun ve ailesinin sürdürülebilir bir gelecek kurmalarına katkı sağlıyoruz. Misafirlerimizi de bu kaliteli kahveyi tüketerek, kahvenin gerçek kahramanları için bizimle birlikte sorumlu olmaya davet ediyoruz.