Espressolab

Kosta Rika dünyanın en lezzetli kahvelerinin üretildiği ülkelerden biri olarak bilinir. Elbette yolumuz bu güzide ülkeye de düştü. Ziyaret ettiğimiz bölgelerden olan Las Lajas’dan Dona Francisca ve Don Oscar Chacon, ailelerindeki üçüncü nesil kahve üreticileri.  Çiftliklerini büyükanne ve büyükbabalarından miras almışlar ve Orta Amerika'da yüksek kalitede balları ve doğal ürünleri ilk işleyenler arasında oldukları ve Mükemmellik Kupası müzayedesine katıldıklarını öğrendik.

Las Lajas, Kosta Rika'nın Central Valley bölgesindeki Sabanilla de Alajuela'da bulunan organik bir mikro üretim alanı. Kosta Rika'da çevrenin korunmasına, dolayısıyla organik uygulamalara büyük bir inanç var.

Las Lajas, aile çiftliklerinden gelen kahveyi işlemekte; bu üretim partileri tamamen izlenebilir ve üretim günlerine göre ayrılmaktalar. Kahve yıkanmadığı için de su kullanımı minimum seviyede.

Çiftlik, esas olarak yerli ağaçların gölgesinde yetiştirilen Caturra ve Catuaí çeşitleri olmak üzere %100 Arabica kahvesi üretmekte. Çiftlikte ayrıca, mikro üretime katkı sağlayan küçük Villa Sarchi, Red Bourbon, Kenya ve Obata gibi arazileri mevcut.

Las Lajas’ta kahveler genellikle; organik gübreler ve vermikültür (solucan ile gübreleme) kullanılarak sahada üretilmektedir. Üretim sürecinde ise hiçbir kimyasal ve tarımsal toksin içermediğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Kahveye gönül veren bu aile yıllar boyunca, en eşsiz tada sahip kahveyi üretmek için büyük özveri göstermişler ve göstermeye de devam ediyorlar.