Espressolab

Üretici: Marysabel Caballero & Moises Herrera

Büyüme rakımı: 1600masl

Botanik çeşit: Catuaí

İşlem: Doğal

Tat notları: Şurup, kırmızı elma, ahududu, tropikal meyve

 

Kahve çiftliklerine yaptığımız ziyaretlerde yolumuz bu sefer Honduras’a düştü. Geldiğimiz bu çiftlikte ise Marysabel Caballero ve kocası Moises Herrera, Marysabel’in babası Fabio Caballero ile karşılaştık ve bu güzel aile hep birlikte kahve ağacı ekili 200 hektardan büyük bir arazide çalışıyor.

Kendileri 2. ve 3. nesil kahve yetiştiricileri ve Fabio, Honduras'ta kahve kalitesini geliştirme konusundaki kararlılığından dolayı birçok kez ödüle layık görülmüş.

Don Fabio Caballero, Marcala ve çevresindeki geniş arazileri Honduras'ta kahve yetiştiriciliğinin öncülerinden biri olan babasından miras almış. Uzun yıllar süren düşük karın ardından, araziyi çocuklarına, özellikle de kızı Marysabel ve kocası Moises Herrera'ya vermeye karar vermiş. Moises, kendi çiftliklerini de aile işletmesine dahil etmeye karar vermiş ve toplamda 17 farklı çiftliğe ayrılmış yaklaşık 200 hektarlık kahveye arazisinde üretim yapan kocaman bir aile olmuşlar.

O zamandan beri kaliteli kahve üretiminde büyük önem vererek Honduras’ın kaliteli kahvelerinin geliştirilmesine katkı sağlamışlar. Çiftliklerde yaptıkları her şey belgeleniyor ve kahve kalitesini artırmak amacıyla hem yeni ekipmanlara hem de yeni kahve çeşitlerinin ekilmesine ciddi zaman ve kaynak yatırımı yapıyorlar.

Caballeros, çiftliklerinin çevresel sürdürülebilirliğine son derece önem veriyor. Kahve ağaçları için sağlıklı bir büyüme ortamı sağlamak amacıyla çiftliklerinin topraklarının iyileştirilmesine çok fazla enerji veriliyor. Dolayısıyla, kahve ağaçlarının ihtiyaç duydukları besinleri almalarını sağlamak için daha sonra bir miktar mineral gübre ile karıştırılan organik gübre kullanıyorlar.  

Honduras'taki kahve üretimi, ülkenin tarihinde önemli bir rol oynamış ve Honduras ekonomisi için önemli bir yer edinmiş. Tahminen 110.000 insanın yaşamını kahveden kazandığı ve bunların yaklaşık %95’nin küçük ölçekli kahve üreticileri olduğu rapor biliniyor.

Honduras’ın en ünlü yetiştirme alanları ise Copán, Montecillos, Agalta, Opalaca, Comayagua ve El Paraiso illerinde yer almaktadır.