Espressolab

Endonezya ziyaretimizde yolumuz Frinsa mülküne düştü. Burası, operasyonlarını Wildan Mustofa’nın, insan kaynakları ve pazarlamayı ise eşi Atieq Mustianingtyas'ın yönettiği bir aile şirketi. Mülkte, 2011 yılında Endonezya'nın Batı Java kentindeki Bandng Highland'da verimli volkanik topraklarda kahve yetiştirmeye başlanmış.

 

1400 masl'de bulunan bir ıslak değirmenin yanı sıra mükemmel havalandırılmış bir depolama alanları ve kuru bir değirmenleri var. Hasattan sınıflandırmaya, tasnif ve sevkiyata kadar ürünleri üzerinde tam kontrole sahipler.

 

Mülkün altı ana yetiştirme arazisi var ve çevredeki birkaç seçilmiş yetiştiriciden kiraz satın alıyorlar. Bu kişiler, bu partiye tahsis edilen marka adı olan Frinsa Collective olarak adlandırılıyorlar.

 

Harici yetiştiriciler kahveyi yetiştirdikten sonra, Wildan kahveyi mülkünde dikkatle işliyor. Bu parti kuru fermente ediliyor, ıslatılıyor, yükseltilmiş yataklarda önceden kurutuluyor ve verandada son işleme tabi tutuluyor. Kurutma, hava koşullarına bağlı olarak 20 gün kadar sürüyor.

 

Java Frinsa Estate, bitki sağlığı yönetimi, sürdürülebilirlik, hasat sonrası işleme vb. gibi tarım uygulamalarını iyileştirmek için araştırma merkezleriyle araştırma ve geliştirme konusunda yoğun ortaklıklar gerçekleştiriliyor. Tüm bu araştırmalar ile birlikte, Laktik asit ve anaerobik fermantasyon gibi çok çeşitli işleme yöntemleri ile deney yapmak onlar için oldukça rutin.

 

Endonezya, dünyanın dördüncü büyük kahve üreticisi olarak kabul edilir. Endonezya'da kahve yetiştiriciliği 1600'lerin sonları 1700'lerin başları gibi Hollanda sömürge döneminin başlarında başlamış ve ülkenin büyümesinde önemli bir rol oynamış. Genel olarak, Endonezya'nın Arabica kahve çeşitleri düşük asitliğe ve içi dolu gövdeye sahip olmasıyla birlikte harika bir espresso tadı vermesiyle bilinir.

 

Endonezya coğrafi ve klimatolojik olarak kahve tarlaları için oldukça uygun. Ekvator yakınında olması ve ana adalarında çok sayıda iç dağlık bölgeden oluşması sebebiyle kahvenin büyümesi ve üretimi için çok uygun mikro iklimler yaratır. Başlıca kahve üretim alanları Sumatra, Java, Sulawesi, Flores ve Balidir.